INTEC Educational College

(entry ini sesuai dibaca oleh adik-adik sekolah. For the seniors, sila beri tunjuk ajar jika terkureng terlobeh sana-sini) PEACE!


Haa the title is why NZ menyepi terlalu lama. (hehh takdak orang perasan pun hang menyepi dan lagi malang takdak sapa amek kesah pon hang menyepi) ==’


Okay lantakk.


Tanggal 31/12/13, aku check website INTEC & Alhamdulilllah aku dapat programme AUSMAT (Australian Matriculation Programme) . Perasaan? Zero. Bhahaha. Mungkin aku tak tahu apa-apa lagi kot pasal INTEC. So, perasaan teruja itu memang takde. Okay then, try tanya papa & mama. My father very very very  support me to go there ( bcoz he don’t want me to find any opportunity to fly to India). Hehhs! =.= My mother, as usual, she ask me to think about it thoroughly because she tak kesah. Mula-mula aku cakap aku taknak pergi, terkejut mak aku. Bhahaha. Saje test reaction dia macam mana. Tapi memang aku taknak pergi pun sebab entah kenapa tetiba rasa macam berat hati . Then, try tanya opinion kawan-kawan yang sebaya (tak rapat dengan senior lama & memang takde senior kat SAIS). Then, one of my friend pun brief lah a little bit about Pre-U blablabla. Tochehh Safwan. Hewwheww

   Then, lepas itu baru ada keyakinan sikit nak pergi. Hewwheww.

3/12/14. Registration. Hmmph, mula-mula itu blur jugak la (sekarang pun blur juga sebenarnya). Tapi entah. Taktau blur sebab apa. Hohoho. Rileks, tak belajar lagi ni. Mungkin blur dengan tansformasi cehh transformasi kauu, dari sekolah pergi alam universiti kot. Ehh takyah nak universiti sangat lah kau. INTEC ni kolej persediaan nak ke oversea giteww. Kalau hang struggle & tak main-main dalam masa setahun (bergantung pada programme masing-masing), insya-Allah boleh fly tahun depan kalau takde aral melintang. Kalau tak? Haaa kalau tak, dapat local uni or kena extend masa belajar kat INTEC inilah. Gulp !

    Based on lecturer & senior, dalam 100 orang mungkin akan ada 3 orang (pernah sampai 15 orang tak dapat fly). Masa batch abang Hazman (fasi), cuma 3 /62 dalam kelas dia je dapat fly. And he is one of the person who will fly to Melbourne University next February. Khelass khau jhahhhh. Harharhar.

     Kolej kediaman kat Seksyen 18. Kampus kat Seksyen 17. Students boleh bawa kereta tapi tak boleh parking dalam kolej / kampus (except motor). So, setiap pagi seawal 6:30 pagi akan ada bas tunggu nak bawa korang pergi kampus. Hajah kata, Seksyen 18 ini nampak je tenang tapi banyak kes yang tak dijangka berlaku. Cermin kereta kena pecah. Bergaduh. Ragut.Itu semua normal. All you need to do is careful & jalan beramai-ramai. Masalahnya, aku suka jalan sorang-sorang. Hehhs =.=  Thn, sebelum pukul 11:30 malam kena balik kolej.

Aku rasa INTEC ni bafak bebas kot. Yelah, kalau takde kelas hang pi Johor, balik semula pun takpe. Asalkan balik sebelum 11:30 malam & just call PPP (warden) kalau ada emergency etc. Sabtu & Ahad suka hati korang nak balik kalau dah homesick sangat gamaknyerr. Hewwheww.

   INTEC? Apa tu? Best sangat ke?
So far aku rasa best. Bhahaha setakat mana lah ek so far aku ni. Baru je habis Minggu Destini Siswa ( MDS) or dalam bahasa sekolah kita panggil orientasi. Tadi baru majlis ‘Aku Janji’ & taklimat bersama ketua program. Esok baru start kuliah. Hihihi ~ Saya dah besar ! Fefeeling ala Uni sikit sini. Tapi awas! Once dah masuk kuliah. Get ready with that hectic & hostile life.  Harharhar. Based on abang Hazman jugak, selalunya budak AUSMAT ni selalu rushing sebab kelas diorang mula awal pagi & jadual dia pack. For budak ADFP (American Degree Foundation Programme) relaks tapi demand gyle. Schedule dorang  tak pack sangat. Boleh main-main. Boleh sopeng sopeng.  Why demand? 93 baru A. 73 dah fail. Ini requirement untuk MARA scholar lah kalau tak silap. Ada bran, bro? Haaa. A-Level Medicine / A-Level UK ni biasa tak bergaul dengan manusia sebab diorang bookworm. Kesahihan analisa ni tak dipastikan lagi sebab aku tak experience lagi keadaan ini. Insya-Allah akan update dari semasa ke semasa. Iyolah tuuu.

Kemudahan yang ada?
Aku malas nak list sekoq-sekoq. Hang pi lah kat website dia intec.edu.my. Okay satu benda yang best gila aku nak habaq kat hang iz sekitar kawasan kolej kediaman Akasia (girls) & Cemara (boys) kat Seksyen 18. Alhamdulillah Giant, Mydin, Secret Recipe, McD, KFC, sopengmol (Ole-Ole) & blablabla just around the corner ß don’t anggap ini idiom. Hewwheww perosak bahasa gamaknyerr. Okay semua petik jari je! Senior kata bus station jalan kaki je dari kolej. KTM pun, RM5 je kalau naik taxi. Pendek kata hang nak tak nak je sekarang ni. No more kelapa sawit, getah etc sekeliling korang. Kolej Cendana kat Seksyen 7 aku taktau & aku rasa aku takkan ambil tahu sebab kediaman untuk boys je.
Setakat ini itu jelah yang aku tahu pasal INTEC. Err banyak lagi sebenarnya tapi malas nak taip. Lek ahh. Pengajian masih muda kot. Kalau cerita sumua benda kang tak havoc pulak kan? Kununznya  hewwheww :P Hokehh lai lai layan gambar dulu.







Library. Site ini biasa student main chess, dam aji, scrabble etc


Le Triple A group & Abang Hazman


Pi balik naik bas naa.


Pusing-pusing satu INTEC



Pusat Islam INTEC / White House


Last moment MDS :')


Okay ini beg yang aku dok usung kesan kemari. Hewwheww 

Okeh byee !



9 comments:

  1. Beg akak sgt cantik!!! Nakkk? :D Hehheheeh
    <3
    wahh, congrats kak <3
    syukur huhuhuhu bestnya T_T
    how to get there hm akk ada post tak untuk budak lepasan spm untuk qila? im still dilemma n kurang ah tahu sebenarnya pasal uni ni hm

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi akak pon baru masuk sayanggg! resut spm tak kuar lagi. boleh tgk kat website haneulafiqah.blogspot.com yaa sayang ! hee~

      Delete
    2. eh jadi akak ni umur berapa sbb qila pun baru habis spm hahahha.
      sorry terpanggil akak XD maaf!!!

      Delete
    3. hihi maksudnya kite ni sebaya. sori la kite pon memandai mengaku akak tadi. hihihi~

      Delete
  2. Nisaa best tak jdik bdak U. Nebesss bebb

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah best tak best kena endure jugak. good luck. anis genius. insya-Allah boleh !

      Delete
  3. AUSMAT ok dik ;)
    macam tunang akak dulu preparation programme (A-level) bape bulan je pun dekat UPM sebelum fly pergi egypt, and before that dia dapat pre-U kat shah alam untuk fly ke korea for engine programme tapi tak pi, dia pilih egypt ahahahaha...

    insyaAllah you'll enjoy your life there, bape lama kat INTEC? kalau in case lepas result spm keluar, result tu lagi baik, you can choose another better choices tho, so tak perlu regret k ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. setahun kat intec. kalau result okay, insya-Allah tahun depan dah boleh fly pegi aussie. insya-Allah kak, doakan result saya okay yaa! hihi thanks fr the advice!~

      Delete
  4. salam akak. is it true yang ausmat ni posibble nak pergi uk or usa instead of australia itself? and is it true kalau possible pergi pun mesti dapat dapat higher marks than student ausmat yg lain nak pergi australia?

    ReplyDelete